Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

prawdziwym delikatesem są młode pory


czas wykonania: 20 min.

Składniki:

  • 12 średniej wielkości porów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki startego sera żółtego (np. parmezanu)
  • sól i biały pieprz

    Sposób przyrządzania:

    Z porów odciąć korzonki i prawie całą zieloną część. Bardzo dokładnie umyć (między liśćmi porów często jest dużo piasku). Aby dokładniej wypłukać piasek, można przeciąć pory na krzyż z zielonej strony. Zagotować niewielką ilość osolonej wody, włożyć pory i gotować ok.15 min na niewielkim ogniu.
    Zrumienić na patelni bułkę tartą, oddać masło i ser. Zamieszać. Pory dokładnie osączyć na sicie, włożyć na patelnię z masłem i dokładnie wymieszać.
    Doprawić sola i pieprzem.
    Podawać jako samodzielne danie z bułką lub z grzankami.


    Nadesłał/a: larva