Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis na podsmażane tofu z glonami arame. Dobre na przystawkę lub lekką kolację, danie bardzo bogate w sole mineralne, szczególnie wapń, żelazo i trudno dostępny w diecie jod. Przepis nie jest mojego autorstwa – mam go z pewnej strony, której adresu raczej już nie znajdę 😉


Składniki:

  • ok. 10-15 . glonów arame
  • pół kostki naturalnego tofu
  • mąka razowa
  • 1 czerwona papryka
  • sos sojowy
  • tłuszcz do glębokiego smażenia

    Sposób przygotowania:

    Glony wrzucamy do zimnej, przegotowanej wody na ok. 5 minut, podgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.
    Tofu kroimy na cienkie prostokąty, obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący tłuszcz aż panierka zrobi się chrupiąca, odkładamy.
    Paprykę i cebulę kroimy, smażymy na patelni aż będzie szklista zmniejszamy gaz, dorzucamy tofu, kroimy glony na ok. 2-3cm kawałki i wrzucamy do tofu i warzyw. Podgrzewamy chwilę, przyprawiamy sosem sojowym i podajemy póki ciepłe ;).