Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Porcja 400ml dostarcza jakieś 135 kcal
To jest wersja hiperlekka. Dla niektórych może być zbyt lekka, więc można dodać do tego jakiejś kaszki, ryżu, czy grzanek, należy jednak pamiętać, że wtedy zwiększy się kaloryczność dania. Pewnie większość z Was doda jeszcze soli 😉


Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy (po odcieku 280g)
  • 1 średnia marchewka (jakieś 150g)
  • 1 mała czerwona cebula ( ok 50g)
  • 1 mała normalna cebula (ok 50g)
  • 1/3 pora (ok 100g)
  • 1 litr wody
  • mielone ziarna kolendry
  • mielone kłącze gałgantu chińskiego
  • mielony kminek (normalny)
  • biały pieprz
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania:

    Kukurydzę wrzucić do garnka i zalać wodą, niech się gotuje. Cebule pokroić w kostkę, pora w krążki, marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. Wrzucić posiekane cebule, zeszklić. Dodać pokrojonego pora, dezintegrując krążki tak, by zostały pierścionki, przesmażyć z cebulą. Doprawić wszystkim oprócz pieprzu, szczypiorku i pietruszki. Wrzucić utartą marchewkę, pomieszać. Podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień, przykryć i poddusić. Dodać zawartość patelni do gotującej się kukurydzy, pogotować z 10 minut. Zestawić z ognia, popieprzyć. Lekko przestudzić,
    zmiksować. Podawać posypaną szczypiorkiem i pietruszką. Gotowe! 🙂


    Nadesłał/a: mathilda – na bazie przepisu innej tutejszej zupk