Lekko pikantna kukurydziana zupa – krem
Porcja 400ml dostarcza jakieś 135 kcal
To jest wersja hiperlekka. Dla niektórych może być zbyt lekka, więc można dodać do tego jakiejś kaszki, ryżu, czy grzanek, należy jednak pamiętać, że wtedy zwiększy się kaloryczność dania. Pewnie większość z Was doda jeszcze soli 😉
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kukurydzę wrzucić do garnka i zalać wodą, niech się gotuje. Cebule pokroić w kostkę, pora w krążki, marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. Wrzucić posiekane cebule, zeszklić. Dodać pokrojonego pora, dezintegrując krążki tak, by zostały pierścionki, przesmażyć z cebulą. Doprawić wszystkim oprócz pieprzu, szczypiorku i pietruszki. Wrzucić utartą marchewkę, pomieszać. Podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień, przykryć i poddusić. Dodać zawartość patelni do gotującej się kukurydzy, pogotować z 10 minut. Zestawić z ognia, popieprzyć. Lekko przestudzić,
zmiksować. Podawać posypaną szczypiorkiem i pietruszką. Gotowe! 🙂
Nadesłał/a: mathilda – na bazie przepisu innej tutejszej zupk
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.