Gulasz fasolowo-ziemniaczany
Ten gulasz robiłam już kolejny raz, bo to naprawdę bardzo dobre połączenie składników, a dodatek kaparów i skórki z cytryny przyjemnie podkręca smak, polecam!
Składniki:
Na 6-8 porcji:
Sposób przygotowania:
Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku, rozmaryn i liść laurowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, około godziny. Studzimy w płynie, w którym się gotowała.
Gdy fasola jest już zimna odsączamy ją na sicie, zachowując płyn. Usuwamy liść, rozmaryn i czosnek, jeżeli jest potrzeba uzupełniamy wodą, aby otrzymać w sumie 800 ml płynu.
Ziemniaki obieramy, odkładamy ok. 100 g. Pozostałe kroimy w dużą kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę albo drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę i czosnek. Wrzucamy ziemniaki, obsmażamy.
Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i płyn zachowany z gotowania fasoli, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę.
Dusimy na małym ogniu pod pokrywką aż ziemniaki zmiękną, około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
100 g zostawionych ziemniaków trzemy na bardzo drobnej tarce, dodajemy je razem z fasolą, kaparami, skórką z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy.
Gulasz podajemy posypany posiekaną natką pietruszki, polecam!
Nadesłał/a: Zielenina
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.