Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem
Bardzo przyjemna lekka, ale sycąca zupa z dodatkiem brązowego ryżu, który jest dużo zdrowszy niż biały.
Składniki:
Na 6-8 porcji:
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, szklimy. Wrzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko przesmażamy pilnując, aby nie zbrązowiał, bo zgorzknieje. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy żeby był dokładnie obtoczony w tłuszczu. Dodajemy kapustę, seler, pomidory, chwilę obsmażamy. Wlewamy wywar, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości składników. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z łyżką oleju lnianego na wierzchu i ewentualnie z natką. Polecam!
Nadesłał/a: Zielenina
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.