Tort warzywny przekładany
Pomysł nie jest mój aczkolwiek to danie udoskonaliłam pod „siebie” hehe 🙂
Składniki:
Składniki na naleśniki:
Warstwa 1:
Warstwa 2:
Warstwa 3:
Warstwa 4:
Warstwa 5:
Sos:
Sposób przygotowania:
Robimy ciastko na naleśniki
Smażymy cienkie placki na dużej patelni
Pierwszy placek kładzienmy na tortownice lub duży plaski talerz
Szpinak dusimy na odrobinie wody dodając groszek i śmietanę oraz przyprawy aż woda wyparuje.
Mrożone warzywa dusimy na odrobinie wody z przyprawami aż woda wyparuje.
Papryke, szczypior i por kroimy na drobno i podsmażany na niewielkiej ilości oleju. Papryka i szczypior razem, por osobno.
Sos: Masło rozpuszczamy w rondelku i dusimy na nim drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek, zdejmujemy z gazu i wlewamy śmietankę 30%. Doprawiamy solą i chwilkę gotujemy często mieszając.
Jako pierwszą warstwę kładziemy połowę szpinaku.Kładziemy następny placek. Kładziemy warzywa. Następna warstwa do podsmazona papryka i szczypior. Następna warstwa do por. Nastepna warstwa to serek śmietankowy. Później kładzimy kielki, przedostatnią warstwę stanowi reszta szpinaku. Kończymy ułożeniem ostatniego naleśnika na wierzch. Lekko wszysko dociskamy. Torcik kroimy tradycynie w trójkąty. Każdy kawałek polewamy sosem. Syte i pyszne :)))
Nadesłał/a: Natalia
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.