Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pomysł nie jest mój aczkolwiek to danie udoskonaliłam pod „siebie” hehe 🙂


Składniki:

Składniki na naleśniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • 2-3 jajka
  • pół łyżeczki pieprzu

    Warstwa 1:

  • Szpinak brykiet (cała paczka)
  • Pół puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Przyprawy

    Warstwa 2:

  • Paczka mrożonej włoszczyzny lub innych drobnych warzyw
  • Przyprawy

    Warstwa 3:

  • Duża żółta papryka
  • Duży szczypior
  • Średni por

    Warstwa 4:

  • Serek śmietankowy (taki jak na kanapki)

    Warstwa 5:

  • Kielki lucerny lub inne

    Sos:

  • Smietanka 30%
  • 1 cebula
  • Szczypior
  • 1/3 kostki masła
  • Sól

    Sposób przygotowania:

    Robimy ciastko na naleśniki
    Smażymy cienkie placki na dużej patelni
    Pierwszy placek kładzienmy na tortownice lub duży plaski talerz
    Szpinak dusimy na odrobinie wody dodając groszek i śmietanę oraz przyprawy aż woda wyparuje.
    Mrożone warzywa dusimy na odrobinie wody z przyprawami aż woda wyparuje.
    Papryke, szczypior i por kroimy na drobno i podsmażany na niewielkiej ilości oleju. Papryka i szczypior razem, por osobno.
    Sos: Masło rozpuszczamy w rondelku i dusimy na nim drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek, zdejmujemy z gazu i wlewamy śmietankę 30%. Doprawiamy solą i chwilkę gotujemy często mieszając.

    Jako pierwszą warstwę kładziemy połowę szpinaku.Kładziemy następny placek. Kładziemy warzywa. Następna warstwa do podsmazona papryka i szczypior. Następna warstwa do por. Nastepna warstwa to serek śmietankowy. Później kładzimy kielki, przedostatnią warstwę stanowi reszta szpinaku. Kończymy ułożeniem ostatniego naleśnika na wierzch. Lekko wszysko dociskamy. Torcik kroimy tradycynie w trójkąty. Każdy kawałek polewamy sosem. Syte i pyszne :)))


    Nadesłał/a: Natalia