Pierogi orkiszowe z soczewicą
Wiadomo, że lepienie pierogów do czasochłonnych czynności należy, ale z czym to się równać ma, gdy zasiadamy i wyniki naszej ciężkiej pracy przypadają do gustu każdemu, kto ich spróbuje 😉 Zatem przedstawiam przepis, zaczęrpnięty z jednego portali 😉
Składniki:
CIASTO:
FARSZ:
Sposób przygotowania:
Z mąki i wody zarabiamy ciasto (ja najczęściej wlewam wodę do miski i stopniowo dodaję mąkę, początkowo mieszając łyżkę, potem wyrabiam ciasto ręką), dodajemy olej i sól. Namoczoną przez kilka godzin soczewice gotujemy, aż stanie się miękka. Na oliwie z oliwek smażymy cebulkę, łączymy ją z soczewicą i przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek grubości ok. 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, które napełniamy farszem, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Pierogi można podawać polane roztopionym masłem lub okraszone cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek.
Autor: Anna Kutela – z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, zafascynowana rękodziełem.
Nadesłał/a: Anna Kutela
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.