Rogaliki drożdżowe
Składniki:
– 50 dag mąki
– 1 jajo
– 5 dag masła
– szklanka mleka
– 10 dag drożdży
– 2 łyżki cukru
– Nadzienie: dżem, konfitury
Z mleka, 2 łyżeczek cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn. Gdy urośnie dodajemy go do mąki, wbijamy jajo, stopiony tłuszcz oraz resztę cukru. Ciasto zagniatamy, wałkujemy i tniemy na trójkąty. Na środek trójkątów nakładamy dżem lub konfitury i formujemy rogale. Układamy je na posmarowanej tłuszczem blaszce, pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamu do uprzednio rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy rogale tak długo, aż będą miały złoty kolor.
Nadesłał/a: June
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.