Tofu z arame
Przepis na podsmażane tofu z glonami arame. Dobre na przystawkę lub lekką kolację, danie bardzo bogate w sole mineralne, szczególnie wapń, żelazo i trudno dostępny w diecie jod. Przepis nie jest mojego autorstwa – mam go z pewnej strony, której adresu raczej już nie znajdę 😉
Składniki:
Sposób przygotowania:
Glony wrzucamy do zimnej, przegotowanej wody na ok. 5 minut, podgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.
Tofu kroimy na cienkie prostokąty, obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący tłuszcz aż panierka zrobi się chrupiąca, odkładamy.
Paprykę i cebulę kroimy, smażymy na patelni aż będzie szklista zmniejszamy gaz, dorzucamy tofu, kroimy glony na ok. 2-3cm kawałki i wrzucamy do tofu i warzyw. Podgrzewamy chwilę, przyprawiamy sosem sojowym i podajemy póki ciepłe ;).
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.