Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 8 placków macy
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 230 ml wody
  • 1 waniliowy lub śmietankowy budyń z cukrem
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
  • 100 g kokosu + kokos do posypania wierzchu ciasta
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mleko zagotuj. W tym czasie wodę połącz z budyniem, cukrem wanilinowym i mąką jaglaną. Wymieszane składniki wlej do gotującego się mleka i całość mieszaj do momentu zagotowania.
Gotowy budyń wymieszaj z kokosem i cukrem.
Obok siebie ułóż dwa placki macy, a na nie wyłóż 1/4 budyniowego kremu. Rozsmaruj go równomiernie i połóż na nim kolejne dwa placki macy, a następnie krem, Czynność powtarzaj, aby uzyskać 4 piętra ciasta – na wierzchu ma być krem, który posyp kokosem.
Ciasto pozostaw na co najmniej 10 godzin, aby maca zmiękła. Najlepiej włóż go do lodówki.

Nadesłała: Monika Jerzak
Przepis z portalu Wegetarianie.pl