Wegańskie ciasto Rafaello bez pieczenia
Składniki:
- 8 placków macy
- 300 ml mleka roślinnego
- 230 ml wody
- 1 waniliowy lub śmietankowy budyń z cukrem
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
- 100 g kokosu + kokos do posypania wierzchu ciasta
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Mleko zagotuj. W tym czasie wodę połącz z budyniem, cukrem wanilinowym i mąką jaglaną. Wymieszane składniki wlej do gotującego się mleka i całość mieszaj do momentu zagotowania.
Gotowy budyń wymieszaj z kokosem i cukrem.
Obok siebie ułóż dwa placki macy, a na nie wyłóż 1/4 budyniowego kremu. Rozsmaruj go równomiernie i połóż na nim kolejne dwa placki macy, a następnie krem, Czynność powtarzaj, aby uzyskać 4 piętra ciasta – na wierzchu ma być krem, który posyp kokosem.
Ciasto pozostaw na co najmniej 10 godzin, aby maca zmiękła. Najlepiej włóż go do lodówki.
Nadesłała: Monika Jerzak
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.