Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Bardzo przyjemna lekka, ale sycąca zupa z dodatkiem brązowego ryżu, który jest dużo zdrowszy niż biały.


Składniki:

Na 6-8 porcji:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 1/2 główki młodej kapusty, drobno pokrojonej
  • nać młodego selera, pokrojonego na kawałki ok. 1 cm długości
  • 1 puszka pomidorów, pokrojonych
  • ok. 1.5 l wywaru jarzynowego
  • sól, pieprz, przyprawy do smak
  • ew. natka pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania:

    Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, szklimy. Wrzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko przesmażamy pilnując, aby nie zbrązowiał, bo zgorzknieje. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy żeby był dokładnie obtoczony w tłuszczu. Dodajemy kapustę, seler, pomidory, chwilę obsmażamy. Wlewamy wywar, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości składników. Doprawiamy do smaku.
    Podajemy z łyżką oleju lnianego na wierzchu i ewentualnie z natką. Polecam!


    Nadesłał/a: Zielenina