Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 30 gram drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli, łyżeczka cukru
  • około 1 szklanki wody

    Na sos:

  • sos pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano

    Do dużej misy wysypujemy mąkę i sól. Wlewamy drożdże rozpuszczone uprzednio w ok. szklance ciepłej wody z cukrem. Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 10 do 20 minut.
    W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnka wlewamy zagęszczony sok pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki. Dusimy z rozgniecionym czosnkiem i oregano, aby odparować nadmiar wody.
    Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy cienkie placki pizzy.
    Rozprowadzamy na nich nasz sos, posypujemy bazylią, ew. ścieramy ser mozarella, dodajemy oliwki oraz cebulę.
    Pieczemy około 10 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.

    Do pizzy możemy używać dodatki wedle uznania. Doskonale pasują pieczarki, papryka i kukurydza.
    Przed nałożeniem sosu dobrze jest wetrzeć w ciasto odrobinę mąki.