Podziel się!Share on Facebook20Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Do wykonania pasztetu potrzebujemy:

  • 100 g palonej kaszy gryczanej
  • 800 g pieczarek
  • 1/2 szklanki namoczonych płatków gryczanych
  • 1 szklanka mielonych, prażonych nasion słonecznika
  • 1/2 mielonych pestek dyni
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ciemnego oleju sezamowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 kulek jałowca
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • 1 łyżeczkę lubczyku
  • 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

Kasze gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją. Pieczarki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na ojeju, aż się zarumienią. Na osobnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do niej ziele angielskie, liść laurowy, kulki jałowca i gałązki tymianku. Gdy cebula ładnie się zezłoci, zabawiamy się w kopciuszka;) i wybieramy wszystkie przyprawy, jakie wrzuciliśmy do cebuli. Następnie starannie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to rękami. Wykładamy formę papierem do pieczenia, smarujemy lekko olejem i przekładamy do niej masę. Należy dobrze ja ubić, aby wszystkie składniki do siebie przylegały. Pieczemy w temp 200 st. C przez około 50 minut. Pozostawiamy pasztet do całkowitego wystygnięcia. Wyjmujemy z foremki, owijamy papierem do pieczenia lub folią (to ważne) i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Smacznego:)

Nadesłała: Aneta Dąbrowiecka
Przepis z Wegetarianie.pl