Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1czerwona papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 brokuł
  • szklanka oleju do smażenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka wody

    Na sos:

  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku
    150 ml majonezu

    Sposób przyrządzania:

    Warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać i wraz z papryką pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie talarki, a brokuł podzielić na różyczki.
    Z ubitych jaj, mąki , sosu sojowego i zimnej wody przygotować panierkę. Każdy kawałek warzyw maczać w panierce i smażyć w mocno nagrzanym oleju w woku średno 4 minuty. Odsączać na sicie i dodatkowo na papierowym ręczniku.
    Z pasty wasabi, majonezu, curry, przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować gładki sos i podawać do warzyw.


    Nadesłał/a: Slayereczka