Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zupa ulepszona w momencie, w którym w domu zabrakło normalnej fasoli 🙂 Okazała się być pyszna w tej wersji.


Składniki:

  • trzy-cztery spore buraki
  • dwie marchewki
  • ćwiartka małej białej kapusty
  • puszka fasoli „baked beans”
  • dwie kostki warzywne
  • przyprawy (sól, najlepiej smakowa, pół łyżeczki cukru, pieprz)
  • sok z cytryny
  • suszona natka pietruszki

    Sposób przyrządzania:

    Buraki myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Kapustę szatkujemy na małe kawałki i gotujemy 10 minut w średniej wielkości garnku wypełnionym do połowy wodą. Marchew obieramy i również ścieramy na grubej tarce. Do kapusty dodajemy starte buraki i marchew, gotujemy 5 minut, po czym dodajemy kostki warzywne i przyprawy oraz fasole z puszki i gotujemy kolejne piec (jeśli zupy wydaje się być za mało, można dolać gorącej wody). Na koniec wlewamy sok z cytryny, dodajemy natkę pietruszki i podajemy barszcz zabielony na talerzu śmietaną.