Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • ziarna soi
  • ugotowane ziemniaki, kasza lub bułka grahamka
  • zarodki, otręby pszenne
  • cebula
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, przyprawy

    Sposób przygotowania:

    Soję wypłukać i namoczyć na 8-12 godzin. Odcedzić i ugotować w świeżej wodzie do miękkości.
    Odcedzić i zmielić wraz z ugotowanymi ziemniakami.
    Dołożyć drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, jajko oraz sól i przyprawy.
    Gdyby masa była za rzadka, dodać trochę zarodków lub otrąb pszennych.
    Formować nieduże kotleciki i obtaczać w otrębach. Smażyć na gorącym oleju.
    Ziemniaki nadają pulchność tym kotletom i czynią je bardziej delikatne. Można jednak zamiast nich użyć namoczoną bułkę grahamkę lub 1/3 szklanki ugotowanej jakiejkolwiek kaszy.
    Smakują doskonale obtoczone zarówno w otrębach i jak i bułce tartej.


    Nadesłał/a: Iwonka